Pokud jde o klíčení semen, je to spíš zábava, než práce. Rozhodně vám to nedá příliš mnoho námahy a vaše úroda bude za pár týdnů na světě. A navíc – skvěle si na ní pochutnáte. Jen málokterá zelenina je tak chutná, tak zdravá, a zároveň tak všestranně využitelná v kuchyni, jako mladé výhonky rostlin. A i když se dají koupit v obchodě, tak nejlepší a nejzdravější jsou samozřejmě ty, které si vypěstujete sami doma!
Zajímá vás, co k tomu budete potřebovat? Moc toho není. Vlastně to jediné, bez čeho se v žádném případě neobejdete, jsou samotná semena. Ty nakoupíte jak v běžných kamenných obchodech, tedy v zahradnických potřebách, tak nově i v drogériích, a samozřejmě i na internetu, kde se vyplatí navštívit specializované prodejny.
Právě zde toho můžete sehnat ještě víc – nejen semena, kterých jsou v nabídce desítky druhů, ale i praktické potřeby na klíčení, jako jsou speciální miska anebo sklenice na klíčení. S nimi vám celá věc půjde ještě lépe od ruky. Díky promyšlenému designu bude jejich proplachování hračka, ani jedno zrnko už neskončí ve výlevce, a ještě k tomu ušetříte za vodu.
A kde byste měli výhonky pěstovat? Pokud se nyní obáváte, jaké speciální podmínky jim budete muset zajistit, pak budete mile překvapeni. Když už máte doma vhodnou nádobu a semena k tomu, stačí, když je umístíte někam, kde je dostatek světla a pokojová teplota. Nezbytná je pravidelná zálivka, a to je vše. Jak je tedy vidět, do pěstování mladých výhonků rostlin se může pustit opravdu každý, protože vhodné podmínky najdete i v té nejmenší garsonce.
A jak je to s využitím v kuchyni? Záleží jen na vás, kolik v ní rádi trávíte času. Výhonky není potřeba nijak speciálně upravovat – mají svěží, šťavnatou chuť a jsou křehké, takže samy o sobě i bez jakékoli úpravy skvěle chutnají. Můžete je tedy přidávat prakticky do všech jídel, které vám přijdou pod ruku, ať už jde o polévky anebo o saláty. Vyhnout byste se měli pouze tepelné úpravě, která ničí obsažené vitamíny. Připravit se o porci zdraví by byla opravdu škoda.