Nejspíš se nedoporučuje jíst v zimě ovoce, které tu v zimě neroste, musí se dovážet atd. Ale když děti viděly v obchodě vodní meloun, samy si ho daly do vozíku a já na něj dostala stejnou chuť jako ony. Pak jsem jen přemýšlela, co si k němu dáme…
Kuřecí nudličky na špejli
dvě kuřecí prsa
dvě lžíce sojové omáčky
jedna lžíce rybí omáčky
jedna lžíce medu
stroužek česneku
olej
špejle
Kuřecí prsa bývají velmi oblíbená pro rychlost přípravy a dochucovací nenáročnost, ale většinou se mi je podaří akorát vysušit a moje děti kousky masa jen rozžvýkají a vyplivnou. Nechala jsem se inspirovat jednou kuchařkou a konečně dokázala udělat kuřecí prso šťavnaté tak, jak jsem ho doposud neokusila.
Já jsem tuto pochoutku dělala na grilovací pánvi, ale samozřejmě se hodí právě na gril.
Dvě prsíčka nakrájíte na tenoučké proužky a ty necháte chvilku marinovat ve dvou lžících sojové omáčky a jedné lžíci rybí omáčky.
Jemné plátky masa napícháte na špejle tak, aby vytvořily jakousi natáhnutou harmoniku. Na rozpáleném oleji (přesněji řečeno na rozpálené pánvi, kam nalijete olej) opečete zprudka špejle s masem; z každé strany minutu a půl až dvě minuty, opravdu ne déle!
Pokud máte jednu indukční plotýnku jako já, tak ještě před smažením do zbytku marinády přidáte lžíci medu, případně dolijete sojovou omáčku, a necháte v kastrůlku zredukovat na hustší omáčku. Do ní ještě přidáte utřený stroužek česneku. Můžete dát i špetku mletého zázvoru.
Ještě teplé kuřecí masíčko potřete omáčkou a ohlodáváte ho ze špejle. Rychlostí blesku. Jedno za druhým. Nedělíte se. Dvě prsa jsou málo. V tu chvíli si říkáte, že příště uděláte várku aspoň z pěti kil masa.
K tomu jsme jedli náš meloun. Když už jste v tom, můžete ogrilovat i ten!
Grilovaný meloun
Meloun nakrájejte na plátky a posypte solí a nechte ho půl hodiny odkapávat na cedníku.
Pak každý plátek pořádně omyjte a osušte. Potírejte medem smíchaným s citronovou šťávou z obou stran a grilujte cca 3 minuty.
Lehoulince ho můžete opepřit kajenským pepřem.